You Are Reading

FESTIVAL | Lowlands in vogelperspectief [1]


Foto via concertpics.nl
Dit is het eerste deel van een verslag van Lowlands 2011.

DONDERDAG
Bij binnenkomst ontwikkelde ik meteen een aversie tegen mijn vintage Levi’s shorts, die netjes opgevouwen in mijn koffer brandden. Het gehele campingterrein was overspoeld met meisjes op vans of allstars, met daarboven trots zo’n zelfde korte broek. Geloof me, ik weet echt wel hoe populair de shorts in een jaar tijd zijn geworden, maar toch voelde het een beetje naar. ‘Vroeger’ moest je op zoek om er eentje onder een stapel ribfluwelen broeken in een verstofte vintagewinkel te vinden. Nu had de Episode zelfs een eigen dependance op het festivalterrein, met drie rekken broekjes. Ach, ik heb het hele weekend weg lopen zweten in mijn nepleren H&M’tjes!

VRIJDAG
Lowlands begon met misschien wel het beste concert van het weekend. Niet de popbroekies van The Wobats, nee, Fitz and the Tantrums in de Grolschtent mocht mijn festivalweekend feestelijk openen. En wat deden ze dat goed zeg. De Amerikaanse ghetto-negerin in een keurig gestippeld jurkje zong alsof ze bij de hemelpoort haar laatste credits moest verdienen. Vol passie en enthousiasme compenseerde ze de stijve, geblondeerde relnicht Fitzpatrick. Denk er een drummer bij die je geschiedenisleraar had kunnen zijn en een fijn klein dikkertje op een saxofoon en het beeld is compleet. Op 3voor12 is het hele concert te zien, helaas zijn de nummers niet los van elkaar te embedden. Vandaar een fantastisch nummer via youtube, Dear Mr. President!Aansluitend een lekker wijntje in het zonnetje bij de Alpha gedronken. Vorig jaar gingen ‘lekker’ en ‘wijn’ absoluut niet samen, het zure gif gebruikte ik om de plantjes water mee te geven. Gelukkig doen ze ook aan feedback op Lowlands, en stond er dit jaar een heuse winebar in classy zwart en wit. Graffiti6 zag ik vanaf het gras, en het klonk heerlijk zomers. Next, een bezoekje aan de Tïtty Twïster, ook een nieuwkomer. Met slogans als ‘We’ll may not go down in history, but we’ll go down on your little sister’ de vuigste tent van het terrein. Overdag bleek het voornamelijk literaire hoogstandjes te bevatten. Tien minuten lang heb ik geluisterd naar een voorleesmama die naar een pornografisch hoogtepunt toewerkte. Toch nog een beetje viezigheid in de keurige boekenwereld. Helaas is het me nooit gelukt om de Hells Angels-kroeg ’s avonds in te komen, de ingang werd geblokkeerd door hordes mannen die de Tïtties van de paaldanseressen nader kwamen bekijken…


De middag werd gevuld met flarden van Friendly Fires en Rise Against, een fragiele jeugdliefde. Altijd leuk die na jaren weer terug te zien. In je gedachten was het zo’n schattig jochie, maar de (puber)tijd heeft ‘m een vlassig snorretje en tepelpiercing cadeau gedaan. Eén nummer fanatiek meegeschreeuwd, totdat vriendlief verlost wilde worden van ‘die teringherrie’.

Lowlands bleek een culinair festival te zijn geworden. Verborgen in een hoekje, haast onopgemerkt, verkochten een schattige kok en zijn vrouw 'wereldsoepen'. Gazpacho, Harira, oftewel tomatensoep met lamsgehaktballetjes en koriander, kippensoep met heuse soepkip... Als je zelf aan de slag wil, klik dan hier voor de recepten!

De avond werd afgesloten met ene Paul Kalkbrenner. Voor kenners is het een held, het housepubliek stond al uren van tevoren te wachten op deze vrolijke Oosterbuurman. Verwachtingsvol stond ik in mijn nieuwe zilveren trui (veel te warm) te hakken. Helaas, Paul blijkt muziek te maken met een 'opbouw', oftewel drie minuten dezelfde beat en dan een instrument erbij. Ach, zo kon ik weer even meezingen met Arctic Monkeys' 'what a scummy man'. Na een socializerondje bij de buren ('Purmerend!') en wat gestruikel over scheerlijnen ben ik in slaap gevallen met een gelukzalige glimlach op mijn gezicht. Hoe kan het ook anders, op een tweepersoons luchtbed met dekbedden en de eeuwige bas van de 24-uurstent die je de mooiste dromen geeft.

Lowlands is terug te kijken via 3voor12 via deze link. Aanraders voor de vrijdag zijn Fleet Foxes, Noah and the Whale, Fitz and the Tantrums en Beardyman. Kijk Fucked Up voor wat actie.

Comments for this entry

Leave your comment

 

Copyright 2010. All rights reserved.

profile links service | organic wordpress | Blogspot Template