You Are Reading

TRAVEL | 24 hours in BrnoYet another category: travel. This short film has been made in the week I visited Brno (Czech Republic) accompanied by the ten top students of the School of Journalism. Through interviews with locals, we tried to catch the vibe of Brno on a Blog, called B'richt uit Brno (Message from Brno). Since I've studied journalism, of course every story had to be written in perfect Dutch. I'm sorry for that, the next Travel-episode will be translated!

Met een klein weekendje Antwerpen in de planning was het hoog tijd voor een nieuwe categorie: travel. Uiteraard wordt deze rubriek uitgebreid geopend met een handleiding Brno. Tijdens de week die ik samen met de tien beste propedeusestudenten doorbracht in deze Tsjechische stad hebben Julie Nielen en ik een filmpje gemaakt met de hotspots die we ontdekten (met wat hulp van locals). De bedoeling van deze stedentrip was een culturele uitwisseling met het oostblok. De blog B'richt uit Brno is in die ene week gevuld met interviews, sfeerverslagen en filmpjes over het ware gezicht van de stad. Het filmpje heeft geen voice-over, het is ter ondersteuning van het artikel. Enne, besef wel dat dit in vroegste uurtjes van de nacht is gemonteerd, in de trein terug naar Nederland!

Wat te doen als je maar 24 uur in de tweede stad van Tsjechië zou zijn? De burcht bekijken, slechte goulash eten en een halve liter bier drinken? Neen. Hier een overzicht van de leukste activiteiten in deze kleine wereldstad.

09:30
Begin ‘s ochtends bij Falk, een lunchroom-café dat met retro meubilair en hippe barmensen een onmiskenbare Berlijnse sfeer uitstraalt. Gezeteld tussen de letterkunde-, filosofie-, en de sociologie-faculteit van de Masaryk University komen hier voornamelijk studenten, maar wel het kunstzinnige, politiek geëngageerde soort. Door de dag heen kan er worden ontbeten of geluncht, ‘s avonds gaat de tap open en opent zich beneden in de kelder een muziekbar of bioscoop, al naar gelang waar de organisatoren zin in hebben.

12:30
Na een goede latte en een stevig ontbijt in Falk is het tijd voor wat echte cultuur. Reis af naar het centrum van de stad en bezoek Dům Umění, het ‘Huis van Cultuur’ van Brno. Deze instelling concentreert zich voornamelijk op moderne kunst en in het museumwinkeltje in de lobby kan ook allerhande design worden gekocht. In de twee expositiezalen staan (inter)nationaal befaamde artiesten; momenteel Raum : Selbst, een project van een Berlijns kunstenaarsgezelschap onder leiding van curator Frederieke Hauffe. Deze expostitie blijft hangen tot augustus. In de maand juli is de ‘Dum’ ook nog het centrum van de ‘Brno Art Open’ met openluchtkunst en allerlei gratis culturele activiteiten door de stad.

15:45
Na wellicht het eerste biertje, of pivo, genuttigd te hebben in Dům Umění is het tijd om het centrum te verlaten. Op naar het zuiden van de stad, waar de kunstenaars-enclave Kamenna Kolonie te vinden is. Ooit een arbeiderswijk zijn de circa honderd Pipi-Langkous huisjes nu overgenomen door een kleurrijk gezelschap van artiesten, levenskunstenaars en wat al niet. Er is een bar in de kolonie: ‘Duck Bar’, waar flink veel bier en absinth wordt gedronken. Een absolute must is om hier de ingelegde Camembert – typisch Tsjechisch barvoedsel – te proberen.

18:30
Na dit kleine hapje is de dag bijna om en gaat de honger knagen. Daarom reizen wij door naar restaurant Avia, net ten noorden van het centrum. Dit restaurant, gezeteld in een prachtige functionalistisch vormgegeven kerk uit de jaren ’30 lijkt het typische ‘voor studenten door studenten’-concept aan te houden, maar de kwaliteit is er niet minder om. Hoewel de bediening en het publiek vrij jong zijn en de prijzen absurd laag, is dit restaurant een serieuze speler. Het eten wordt bereid met zoveel mogelijk biologische en lokale producten en de kaart wisselt iedere week. Ze concentreren zich vooral op de Mediterrane keuken en de risotto is absoluut aan te raden. Hierbij wel een kleine waarschuwing: het gerecht Monza kan beter worden overgeslagen. Een typisch Tsjechisch bord vol vet vlees en vreemde hompen zetmeel gemaakt van al dan niet aardappel of maïs is wellicht iets te stevig voor de Westerse bezoeker.

22:00
Om de dag af te sluiten zal er toch nog een boel pivo gedronken moeten worden en daarvoor is Café Vytopna een perfecte locatie, vlakbij de Starobrno-brouwerij. Of het typisch Brno’s is of niet, het is in ieder geval geweldig: in Vytopna wordt je bier geserveerd per modeltrein. Door de hele bar liggen rails en via kleine treintjes komt het bier uiteindelijk bij de juiste persoon aan. Deze rariteit is een goede afsluiter, omdat het ook de geest van Brno zo mooi vangt: absurditeit is het codewoord, niets is wat het lijkt.

P.S.: 24 uur in Brno is meer dan genoeg, de stad is een bezoekje waard op weg naar Praag maar allesbehalve de perfecte bestemming voor je jaarlijkse shoppingweekend met vriendinnen.

Comments for this entry

Leave your comment

 

Copyright 2010. All rights reserved.

profile links service | organic wordpress | Blogspot Template